بهینه سازی سایت برای موتور های جستجو

سئو یا SEO ( Search Engine Optimization ) یا همان بهینه سازی سایت برای موتور های جستجو یکی از ابزار های مهم بازاریابی در فضا دیجیتال می باشد . در این مقاله می خواهم به این موضوع بپردازم که اول اینکه سئو چیه و از کجا آمده ؟ آمدنش بهر چی بوده ؟ و نهایتا اگر ما سایتی رو سئو کنیم به کجا میریم؟
در این مقاله سعی شده تا با زبانی آسان و راحت مطالب و پیچیدگی های سئو را بیان کنم . پس تا آخر مقاله با من همراه باش و از زیبایی های سئو و دیجیتال مارکتینگ لذت ببر.
تاریخچه بهینهسازیسایتبرایموتورهایجستجو
شما یادتان نمی آید ( البته منم یادم نمیادJ) اما نیمه دوم دهه 1990 میلادی که اولین موتور های جستجو برای صفحات وب ساخته شده بودند تولید کننده های محتوا به این فکر افتادند که وب سایت های خودشان را به نحوی به این موتور های جستجو معرفی کنند .
در آن سال ها موتور های جستجویی (Search Engine) همانند یاهو بیشتر شبیه به دایرکتوری بودند تا موتور جستجو ، یعنی فهرستی از دسته بندی های مختلف وجود داشت که در این دسته بندی ها وب سایت های مختلفی در آنها قرار می گرفتند. به فرض مثال وب سایت یاهو در سال 1996 به شکل تصویر زیر بود (آرشیو بسیاری از وب سایت ها رو می تونید از سایت archive.org ببینید).

خب همان طور که دیدید عملا اون موقع موتور های جستجو خیلی پیشرفته نبودند و امکانات خاصی هم نداشتن و صاحبان سایت ها برای اینکه سایتشون در یکی از دایرکتوری های یاهو قرار بگیره باید میرفتن و سایت خودشونو به یاهو معرفی می کردن و شاید چند ماه تو نوبت قرار می گرفتند تا یاهو سایت آن ها رو تایید کنه .
در سال 1996 آقای رابین لی برای اولین بار موتور جستجویی را با نام رنک دکس (RankDex) طراحی کرد که مبنای ارزش گذاری این موتور جستجو به سایت ها و صفحات وب ، تعداد سایت هایی بود که به آن سایت لینک داده بودند. یعنی اگر دو وب سایت A و B محتوا یکسان داشته باشیم و به سایت A مثلا 100 لینک داده شده بود ولی به سایت B مثلا 20 لینک داده شده بود معیار آقای رابین لی این بود که سایت A در نتایج جستجو بالاتر از سایت B قرار بگیرد.
دو سال بعد در سال 1998 گوگل الگوریتمی مشابه به الگوریتم آقای رابین لی را ثبت می کند و در آن به الگوریتم موتور جستجو رنک دکس اشاره میکند که از آن ایده برداری کرده است.
خب اگر تاریخچه موتور های جستجو را مطالعه کنید متوجه خواهید شد که مدل لینک دهی برای رتبه دهی به سایت ها اختراع گوگل نبوده ولی این ایده را گوگل می گیرد و پر و بال می دهد.

پس سئو کار ها در سال 1998 تا چندسال بعد به این فکر افتاده بودند که به سایت خودشان از سایت های مختلفی لینک بدهند تا از این طریق بتوانند سایت را در نتایج جستجو بهینه کنند. در ابتدا برای گوگل تنها معیار ارزش گذاری سایت ها این بود که چه تعداد لینک و از چه سایت هایی به سایت شما داده شده بود و سئو کار ها نیز برای اینکه گوگل را گول بزنند سعی در تولید لینک های خارجی از هر سایتی داشتند .
امروز در سال 2021 گوگل به حدی از هوش رسیده که برای رتبه دادن به سایت ها فقط از معیار بک لینک یا همان لینک خارجی استفاده نمی کند و پارامتر هایی مثل کیفیت محتوا و رضایتمندی مخاطب برایش بسیار اهمیت دارد.
چرا بهینه سازی سایت برای موتور های جستجو مهم است؟
یکی از مهم ترین ابزار های فضا دیجیتال سئو یا همان SEO است . سئو در دیجیتال مارکتینگ حکم یک برگ برنده را برای اغلب کسب و کار های آنلاین دارد ، سایتی که در نتایج جستجو گوگل رتبه های خوبی داشته باشد پتانسیل این را دارد که درآمد و فروش بالایی را تجربه کند.
بنابرین سئو یا همان بهینه سازی سایت برای موتور های جست و جو یک جنگ خونین است بین صاحبان سایت ها برای گرفتن بهترین رتبه و جایگاه از گوگل است و معمولا سایت هایی که در نتایج جستجو بالا هستند این چند ویژگی خوب را رعایت کرده اند :
توجه به کیفیت محتوا
گفتیم که از سال های ابتدایی تاسیس گوگل تا همین چند سال گذشته گوگل راه خیلی مشخصی برای تشخیص کیفیت محتوا نداشت و مجبور بود بر اساس لینک هایی که به سایت شما داده می شد رتبه و جایگاه سایت را مشخص کند ، اما امروزه (بر اساس قوانین سئو 2021) گوگل بر اساس الگوریتم های پیشرفته ای که دارد و بر اساس مدت زمانی که کاربران در سایت شما هستند و تعداد صفحاتی که در سایت شما می بینند و پارامتر ها دیگر می تواند تشخیص دهد که محتوا سایت از کیفیت مطلوبی برخوردار است یا خیر و جایگاه متناسب با محتوا تولیدی را به سایت شما بدهد.
توجه به سرعت سایت
سرعت لود صفحات سایت یکی از پارامتر های حیاتی در بهبود رتبه سایت است معمولا وب سایت هایی که سرعت لود کمتری دارند به نسبت رقبا خود در همان حوزه کاری در جایگاه پایین تری قرار می گیرند و این مورد نیز کاملا بر اساس رفتار مصرف کننده محتوا است زیرا امروزه مصرف کننده محتوا صبر و حوصله این را ندارد که برای لود شدن یک صفحه از سایت 30 ثانیه زمان بگذارد و وقتی در چند ثانیه اول متوجه شود که این سایت دیر لود می شود آن صفحه را می بنندد و این بسته شدن سریع صفحه یک پارامتر منفی برای سایت محسوب می شود .
سوشال سیگنال ها در سئو
یکی از مواردی که در سئو 2021 مورد توجه سئوکار ها قرار گرفته است این است که اگر در کنار سایت خود سوشال مدیا قوی ای داشته باشند و از طریق سوشال مدیا ورودی به سایت داشته باشند گوگل ارزش و اعتبار خوبی برای این سایت قائل می شود به فرض مثال اگر در کنار سایت خود صفحه اینستاگرامی داشته باشید با 20 کا فالوور و روزانه با استوری های لینک دار بخشی از فالوور های خود را روانه سایت کنید به احتمال زیاد گوگل به سایت شما نگاه ویژه ای می اندازد .
ویدیو ، معدن طلای سئو
یکی از مواردی که در سئو سال 2021 اهمیت بالایی پیدا کرده است استفاده از ویدیو در صفحات سایت می باشد. ویدیو ها باعث می شوند که مدت زمانی که کاربران روی صفحه ای از سایت شما هستند بیشتر شود و این سیگنال به گوگل داده می شود که به احتمال زیاد سایت شما محتوای خوبی تولید می کند و مخاطبین نیز از این محتوا رضایت کافی را دارند.
شاید پیش خودتان بگویید ای بابا این سایته هم حرف چرت زیاد میزند من فلان سایت را دیده ام که نه محتوا خوبی داشته نه سوشال سیگنال نه ویدیو نه سرعت آنچنانی ولی در فلان عبارات جزو نتایج اولیه گوگل بوده ، شما راست می گویی اما بر اساس گفته های گوگل رتبه دهی به سایت ها با بیش از 200 الگوریتم صورت میگیره ، مثلا دامین آتوریتی ، تعداد بک لینک ها ، کیفیت بک لینک ها ، ورودی مستقیم یا direct به سایت و…. و ما بخش عمده ای از این الگوریتم ها را نمی شناسیم و حتی نمی دانیم که گوگل چه وزنی به هر الگوریتم خود می دهد و ممکن است آن سایت ها به دلایل دیگری در نتایج خوبی قرار گرفته اند .

بنابراین اگر بخواهم سئو را در یک عبارت تشبیه کنم باید بگویم “ سئو همانند راه رفتن یک فرد نابینا در جاده ای تاریک و پر پیچ و خم است گاهی آن فرد مسیر را درست می رود گاهی به ته دره می افتد ” شاید در این تشبیه اغراق زیادی وجود داشته باشد اما واقعیت ماجرا این است که گوگل در بیشتر اوقات الگوریتم های خود را برای رتبه دادن به سایت ها بیان نمی کند و از طرفی ما نمی دانیم رقبایمان دقیقا چکار می کنند . ما صرفا بر اساس برخی شواهد و تجربیات می توانیم حدس بزنیم که اگر فلان کارها را انجام بدهیم در بهبود نتایج سایت در موتور های جستجو بالاخص گوگل می تواند موثر واقع شود.
خب حالا به یک تعریف خوب از سئو رسیدیم :
تعریف سئو
سئو (SEO) به مجموعه ای از فعالیت هایی که در داخل و خارج سایت انجام می دهیم گفته می شود که منجر به بهبود نتیجه سایت در عبارت های مشخصی در موتور های جستجو می شود.
جمع بندی
برای بهینه سازی سایت در موتور های جستجو باید به این مورد توجه کنید که در کنار تولید محتوا سئو شده ، درکنار حضور در شبکه های اجتماعی و ایجاد سوشال سیگنال در کنار بهبود سرعت و کیفیت سایت و مباحث تکنیکالی سئو و … باید و باید صبر داشته باشید .گوگل همانند دختری جذاب است که برای اینکه دلش را بدست بیاورید علاوه بر اینکه باید راه قلبش را بلد باشید ، باید صبر زیادی هم داشته باشید تا بتوانید در حرمسرای دلِ گوگل قرار بگیرید.
خوشحال میشم اگر نظری داری در کامنت ها برام نظرتو ثبت کن و اگر سوالی داری حتما ازم بپرس
اگر می خواهی از بهترین های دنیای دیجیتال مارکتینگ با خبر بشی حتما عضو خبرنامه ما شو!
درباره سیدمحمدجوادتقوی
من سید محمدجواد تقوی هستم و از وقتی که به یاد دارم با دنیای زیبای دیجیتال زندگی میکردم از برنامه نویسی اندروید و طراحی وب سایت بگیر تا امروز که دیجیتال مارکتینگ را چاشنی همه علوم گذشته خودم قرار دادم و دوست دارم این چاشنی خوش طعم رو به همه علاقه مندانش یاد بدم تا توی این راه بتونم دوستان خوبی مثل شما رو پیدا کنم.
نوشته های بیشتر از سیدمحمدجوادتقوی
دیدگاهتان را بنویسید