انواع استراتژی های بازاریابی اینترنتی

اگر دیدید که میوه فروشی محله تان هم فروشگاه اینترنتی دارد خیلی تعجب نکنید ، چون بر اساس آمارهای گفته شده در ایران ضریب نفوذ اینترنت به حدود 94 درصد رسیده است و این مسئله به این معناست که حضور هر کسب و کاری در اینترنت به نحوی می تواند برای آن کسب و کار اثر بخش باشد.
حال حضور کسب و کار شما در اینترنت باید همراه استراتژی بازاریابی باشد تا بتواند موفق شود وگرنه همانند بسیاری از کسب و کارها گیج و سردرگم می شوید و نهایتا با این عبارت که “فروش اینترنتی بدرد نمی خوره” به کسب و کار آنلاین خود پایان می دهید.
در این مقاله قصد دارم به طور خلاصه به چندین استراتژی بازاریابی در اینترنت اشاره کنم . دانستن برخی از نکات ظریف و کوچک در این مقاله می تواند به فهم اولیه شما برای حضور در اینترنت کمک بزرگی کند.
استراتژی بازاریابی شبکه های اجتماعی
حضور افراد زیادی در شبکه های اجتماعی بالاخص اینستاگرام باعث شده که کسب و کار ها به این فکر بیفتند تا در این شبکه اجتماعی بساط خود را پهن کنند . اما قبل از هر چیزی باید این سوال را از خود بپرسید که کدام یک از مجرا های بازاریابی دیجیتال ( سایت ، شبکه های اجتماعی ، مارکت پلیس ها و …) می تواند برای کسب و کارتان مفید باشد ؟ آیا مخاطبان کسب و کارشما در این شبکه اجتماعی حضور دارند ؟ آیا حضور شما در دیگر شبکه های اجتماعی می تواند مفیدتر باشد یا خیر ؟
پاسخ درست به این پرسش ها می تواند راهی را برای تدوین درست استراتژی حضور شما در شبکه های اجتماعی رقم بزند. اگر شما تولید کننده ماشین آلات صنعتی هستید به احتمال زیاد اگر در لینکداین فعالیت داشته باشید مفید تر خواهد بود . اگر شما نویسنده کتاب هستید به احتمال زیاد با خلاقیت زیاد در خلق توئیت های جذاب در توئیتر بیشتر می توانید مخاطبان را به نوشته های خود جذب کنید. اگر فعالیت بازارگانی انجام می دهید به احتمال زیاد داشتن سایت شخصی یا حضور در مارکت پلیس هایی نظیر علی بابا بیشتر می تواند برای شما مفید باشد.
اگر شما استراتژی درستی در بازاریابی داشته باشید می توانید باتوجه به منابع محدودیتی که در دست دارید بهترین مجرای بازاریابی را برای خود شناسایی کنید.
بنابرین می توانیم نتیجه گیری کنیم که :
- حضور در هر شبکه اجتماعی برای کسب و کارتان الزامی نیست.
- باید برای حضور در یک شبکه اجتماعی برای خود دلیل داشته باشید.
- گرچه اینستاگرام در ایران مخاطبین بسیار زیادی دارد اما برای هر کسب و کاری بهترین کانال بازاریابی نیست.
- مخاطبین خود را بشناسید و بر اساس رفتار مخاطبینتان ، سوشال مدیا کاری خود را تعیین کنید.
پس با رعایت کردن همین چند نکته ساده می توانید برای خود بهترین استراتژی بازاریابی در اینترنت و شبکه های اجتماعی را تدوین کنید.

استراتژی بازاریابی اینترنتی از طریق سایت
سایت شخصی ، شرکتی یا فروشگاهی یکی دیگر از ابزار های بازاریابی دیجیتال است که الزامی نیست هر کسب و کاری از آن برخوردار باشد. گرچه شما در وب سایت خودتان محدودیت های شبکه ها اجتاعی را ندارید اما بهرحال جذب بازدیدکننده به سایت و بهینه سازی سایت در موتور های جستجو می تواند برای شما هزینه زیادی داشته باشد.
همانند شبکه های اجتماعی اگر شما برای سایت خود و راه کسب درآمد از آن برنامه مشخصی نداشته باشید بجز هزینه هایی برای سئو ، هاست ، دامنه و مسائل دیگر چیز دیگری برای شما نخواهد داشت.
داشتن سایت از جهت استراتژی بازاریابی در اینترنت مزایا و معایبی دارد که در زیر به آن اشاره می کنم.
مزایا داشتن سایت
- بدون محدودیت های موجود می توانید تولید محتوا کنید.
- امکان جمع آوری درست سرنخ های فروش یا همان لید(Lead) از طریق فروم های عضویت خبرنامه ایمیلی و …
- اتصال راحت سیستم های مدیریت ارتباط مشتریان (CRM) و مارکتینگ اتومیشن (Marketing Automation).
- فروش بدون محدودیت زمان و مکان و حتی حضور فیزیکی شما در فرایند فروش.
- داشتن سایت به اعتبار برند شما کمک بزرگی می کند.
- حاشیه سود به مراتب بالا تر به نسبت فروش در مارکت پلیس ها و …
معایت داشتن سایت
- هزینه های نگهداری سایت مثل دامنه ، هاست ، هزینه های CDN و …
- هزینه بالا سئو و بهینه سازی سایت در موتور های جستجو.
- هزینه ها بالا تولید محتوا متنی.
- هزینه های پشتیبانی و بک آپ گیری از سایت.
- حملات روزانه به سایت شما (البته اگر بازدیدکننده خوبی داشته باشید) و برقراری امنیت سایت.
نکته ای که صاحبین کسب و کار ها باید به آن توجه کنند این است که اگر محصول یا خدمت آنها به نحوی است که برای فروش نیازمند وب سایت نیست به هیچ عنوان سمت طراحی سایت نروند. زیرا به دلیل هزینه های بالا سایت و داشتن مهارت نسبی در مدیریت سایت ، همیشه این گزینه بهترین استراتژی بازاریابی اینترنتی برای همه نخواهد بود.
بگذارید با یک مثال بگوییم.
فرض کنید شما یک تولیدکننده کیف و کفش هستید . باتوجه به اینکه داشتن سایت برای شما هم هزینه بالایی دارد هم رقابت کردن در کلمات مهم کلیدی همانند “خرید کفش” یا حتی “خرید کفش مردانه” بسیار سخت و زمانبر است و هم نیاز به مهارت و پشتکار بالایی دارد پیشنهاد می شود اگر این پتانسیل ها را ندارید برای فروش محصول خود به سمت مارکت پلیس های موجود همانند دیجی کالا بروید .
بنابرین سایت هم با داشتن اینهمه مزایا می تواند برای بسیاری از افراد بهترین استراتژی بازاریابی اینترنتی نباشد و فقط کسب و کار ها را متحمل هزینه های زیاد کند.
استراتژی بازاریابی اینترنتی از طریق مارکت پلیس ها
مارکت پلیس به زبان ساده به پلتفرمی گفته می شود که واسط میان مصرف کننده و تولید کننده است و با مدیریت کردن مشکلات خرید و فروش و حمل و نقل(لجستیک) ارزش آفرینی می کند.
به فرض مثل دیجی کالا ، کافه بازار ، اسنپ ، ژاکت ، ایسمینار و … هر کدام به نحوی مارکت پلیس هستند و در حوزه کاری خودشان مشکلات بزرگی را از هر دو سمت تولید کننده و مصرف کننده کالا یا خدمات رفع کرده اند.
یکی دیگر از استراتژی های بازاریابی اینترنتی ، حضور کسب و کار ها در مارکت پلیس هاست . شما با حضور در یکی از این پلتفرم ها می توانید بدون تبلیغات ، بدون برند سازی ، بدون داشتن هزینه های جانبی همانند سئو و تولید محتوا ، بدون هزینه برای طراحی سایت و پشتیبانی از آن ، بدون داشتن تخصص و … فروش داشته باشید.

نکته ای که درباره مارکت پلیس وجود دارد قوانین هر کدام از این پلتفرم هاست که کار را از جهتی برای شما سخت می کند ، به فرض مثال در دیجی کالا اگر مشتری کالای شما را مرجوع کرد شما موظف هستید تا آن کالا را از انبار دیجی کالا پس بگیرید و فرایند مرجوعی را بپذیرید.
برای مطالعه بیشتر قوانین دیجی کالا می توانید به این صفحه مراجعه نمایید.
به فرض مثال در کافه بازار هر توسعه دهنده موظف است هزینه 40 هزار تومان بابت اشتراک سالانه پرداخت کند یا اگر میزان فروش آن کمتر از مقدار مشخصی باشد برای تصفیه حساب تا پایان سال صبر کند.
بهرحال هر مارکت پلیسی قوانین خودش را دارد اما در عوض به شما راحتی در فروش بیشتر را هدیه می دهد.
در کنار تمام مزایای گفته شده باید گفت که دلیل عدم حضور بسیاری از کسب و کار ها در مارکت پلیس ها بخاطر این است که حاشیه سودشان کم می شود و این کسب و کار ها اگر سایت داشته باشند یا در شبکه های اجتماعی فعالیت کنند به احتمال زیاد سود بالاتری خواهند داشت.
جمع بندی
اگر صاحب کسب و کار آفلاین هستید و قصد دارید در فضا دیجیتال هم کسب و کارتان را گسترش دهید حتما به این نکته توجه کنید که بدون داشتن استراتژی بازاریابی اینترنتی وارد این فضا نشوید.
تدوین استراتژی بازاریابی و فروش از جمله کار هاییست که شما باید قبل از ورود به دنیا دیجیتال انجام داده باشید تا بتوانید بهترین کانال بازاریابی را برای خود پیدا کنید و مسیر پیشرفت و تمایز با رقبا را شناسایی کنید.
اگر می خواهی از بهترین های دنیای دیجیتال مارکتینگ با خبر بشی حتما عضو خبرنامه ما شو!
درباره سیدمحمدجوادتقوی
من سید محمدجواد تقوی هستم و از وقتی که به یاد دارم با دنیای زیبای دیجیتال زندگی میکردم از برنامه نویسی اندروید و طراحی وب سایت بگیر تا امروز که دیجیتال مارکتینگ را چاشنی همه علوم گذشته خودم قرار دادم و دوست دارم این چاشنی خوش طعم رو به همه علاقه مندانش یاد بدم تا توی این راه بتونم دوستان خوبی مثل شما رو پیدا کنم.
نوشته های بیشتر از سیدمحمدجوادتقوی
دیدگاهتان را بنویسید