مقایسه افزونه راکت ، لایت اسپید کش ، Asset CleanUp

یکی از روش های افزایش سرعت سایت در وردپرس استفاده از پلاگین های کش (cache) است . هر کدام از این پلاگین ها الگوریتم های متفاوتی برای کش کردن سایت دارند و هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند که در زیر قصد داریم به صورت مختصر به بررسی هر سه پلاگین راکت (WP Rocket) ، لایت اسپید کش (Lite Speed Cache) و Asset CleanUp بپردازیم و بگوییم کدامیک برای شما مناسب تر است.
قبل از هر چیز به معرفی مختصری از هر وب سرور میپردازیم.
وب سرور چیست ؟
به بیان ساده وب سرور برنامه ای است که از پروتکل HTTP استفاده میکند تا درخواستی را که کاربران صفحات وب می دهند را توسط فایلی همانند XML پاسخ دهد. به طور مثال وقتی شما در آدرس بار مرورگر آدرس سایت https://searchito.com را وارد میکنید با کلیک کردن یک درخواست به سمت سرور روانه میشود و برنامه ای به نام وب سرور این پاسخ را پردازش کرده و سایت ما را به شما نمایش میدهد.
در حالت کلی ما 4 نوع وب سرور اصلی داریم که در زیر به بررسی هر کدام میپردازیم :
وب سرور آپاچی (Apache)
آپاچی یک وب سرور متن باز است که تقریبأ از تمام سیستمهای عامل مثل Linux، Windows، Unix FreeBSD، Mac OS X و غیره پشتیبانی میکند. آپاچی جزو یکی از محبوب ترین وب سرور های دنیاست و بیش از 60 درصد ماشین ها روی این وب سرور کار میکنند.
وب سرور IIS
یکی از محصولات شرکت ماکروسافت وب سرور IIS است ولی برخلاف آپاچی متن باز نبوده و نصب آن نیز راحت نیست اما تمامی امکانات آپاچی را در خود دارد.
وب سرور Nginx
بعد از آپاچی دومین وب سرور متن باز Nginx است . ویژگی منحصر به فرد این وب سرور استفاده کردن از منابع کم سیستم به همراه سرعت بالاست و این دو قابلیت باعث شده تا وب مستر ها علاقه زیادی به این وب سرور داشته باشند. اما لازم به ذکر است که Nginx تنها بر روی سیستم عامل های لینوکس و یونیکس قابل نصب است.
وب سرور لایت اسپید (Lite Speed)
یکی از بهترین وب سرور های دنیا لایت اسپید است ، زیرا نه تنها تمامی قابلیت های آپاچی را دارد بلکه سرعت و عملکرد بالا به علاوه قابلیت جایگزینی این نرم افزار با آپاچی در آن طراحی شده است. به این صورت که اگر شما وب سرور آپاچی داشته باشید به راحتی میتوانید به راحتی آن را با لایت اسپید جایگزین کنید.
در حال حاضر بهترین شرکت های هاستینگ از وب سرور لایت اسپید استفاده میکنند.
چگونه وب سرور هاست خودم را تشخیص دهم ؟
راه های زیادی وجود دارد ، کافیست یک تیکت به مسئول هاست خود بزنید و از آنها بپرسید که وب سرور هاست شما چیست . اگر نمی خواهید منتظر پاسخ از جانب مسئول هاستینگ خود باشید کافیست اکستنشن Wappalyzer را بر روی گوگل کروم خود نصب کنید و به قسمت webserver مراجعه کنید .
به فرض مثال برای وب سایت سرچیتو در قسمت webserver نوشته شده است لایت اسپید و IIS .
روش دیگر برای پیدا کردن وب سرور هاست خود این است که با مراجعه به پیشخوان وردپرس > ابزارها > سلامت سایت > تب اطلاعات > گزینه سرور ، سرور وب را مشاهده کنید.
خب بریم سر اصل مطلب ، اینکه کدام یک از افزونه ها گفته شده در بالا برای ما مناسب است .
کدام افزونه کش وردپرس بهتر است ؟
این سوال که کدام افزونه کش بهتر است بر میگردد به اینکه هاست شما بر روی کدام وب سرور پیاده شده است . مارکت های فروش افزونه وردپرس بدون هیچ منطقی کاربران را تشویق به خرید افزونه های کش راکت یا Asset CleanUp میکنند بی آنکه این سوال را از مخاطبین خود بپرسند که وب سرور شما چیست؟
افزونه لایت اسپید کش مناسب وب سرور لایت اسپید
افزونه لایت اسپید کش را توسعه دهندگان نرم افزار وب سرور لایت اسپید توسعه داده اند ، این افزونه به صورت هوشمندانه درخواست ها را از جانب سرور سایت کش میکند و با بهینه ترین حالت ممکن به سمت کلاینت ( همون کاربران سایت) ارسال میکند .
بی تردید این افزونه رایگان وردپرسی مناسب اغلب وب سایت های وردپرسی است زیرا وب سرور اغلب وب سایت های ورپرسی و هاست ها اشتراکی لایت اسپید است.
افزونه راکت و Asset CleanUp بدرد کدام وب سرویس میخورد ؟
این پرسش که کدام یک از افزونه های راکت یا Asset CleanUp بدرد کدام وب سرویس غیر از لایت اسپید میخورد ساده نیست . شما به عنوان وب مستر باید این موضوع را در هر سایت با هر قالب متفاوت و هر وب سرویس متفاوت تست کنید و نهایتا افزونه مناسب خود را انتخاب کنید.
البته الگوریتم های راکت و Asset CleanUp با یکدیگر تفاوت چندانی ندارد ولی افزونه Asset CleanUp امکانات بیشتری جهت بهینه سازی صفحات سایت در اختیار شما قرار میدهد که افزونه راکت این امکانات را ندارد . به عنوان مثال این افزونه در قسمت ” لغو بارگذاری site-wide برای فایل های مشترک CSS و JS” امکان غیرفعال کردن کد هایی در سایت دارد که بعضا استفاده نمیشود یا در جایی دیگر از افزونه Asset CleanUp امکان غیرفعال کردن فونت های گوگل را دارد که باز هم در افزونه راکت چنین مواردی یافت نمیشود .
آیا از افزونه های کش به طور همزمان میتوانیم استفاده کنیم ؟
جواب کوتاه به این سوال خیر است . اما در جواب بلند باید گفت بستگی به قالب وردپرسی شما دارد ، در اغلب موارد استفاده همزمان از افزونه های کش باعث بهم ریختگی قالب سایت میشود و اگر هم این اتفاق رخ ندهد باعث کند شدن سایت میشود .
شاید بپرسید چرا باید سایت با دو افزونه کش کند تر شود ؟ جواب ساده است زیرا هر افرونه برای خودش فایل های مجزایی از صفحات سایت شما را می سازد و حجم مجموع همه این فایل ها از حجم کل فایل های css و js یک صفحه از سایت شما بیشتر خواهد بود و از نظر تعداد نیز بیشتر است . بنابرین در حالت کلی استفاده از دو افزونه کش به صورت همزمان اصلا توصیه نمیشود مگر اینکه در شرایط خاصی تست کنید و نتیجه بهتری بگیرید .
جمع بندی
یکی از روش های موثر در بهبود رتبه سئو سایت ، افزایش سرعت سایت است . افزونه های کَش کمک بزرگی در کوچک سازی و کم حجم کردن صفحات وب دارند و از این طریق میتوانند سرعت لود صفحات را بالا برده و به طبع آن تاثیر مثبتی روی سئو سایت بگذارند .
از بهترین مقالات دیجیتال مارکتینگ و سئو با خبر شوید
درباره سیدمحمدجوادتقوی
من سید محمدجواد تقوی هستم و از وقتی که به یاد دارم با دنیای زیبای دیجیتال زندگی میکردم از برنامه نویسی اندروید و طراحی وب سایت بگیر تا امروز که دیجیتال مارکتینگ را چاشنی همه علوم گذشته خودم قرار دادم و دوست دارم این چاشنی خوش طعم رو به همه علاقه مندانش یاد بدم تا توی این راه بتونم دوستان خوبی مثل شما رو پیدا کنم.
نوشته های بیشتر از سیدمحمدجوادتقویمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چگونه در screaming frog سایت مپ را برای کرال معرفی کنیم؟
چگونه از سایت های دیگران لینک طبیعی و تبادلی بگیریم؟[کاملا تجربی]
گوگل ادسنس چیست و چگونه درآمد دلاری از آن داشته باشیم ؟
بهینه سازی بودجه خزش (crawl budget)
روش های طلایی کسب درآمد از سئو
تکنیک مش (mesh) در لینک سازی خارجی
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام برای سرور های لایت اسپید راکت یعنی کارایی نداره؟
سلام بر شما
نگفتم کارایی نداره بهرحال حداقلش اینه که فایل های css و html رو کوچک تر میکنه ، اما برای ساختار وب سرور های لایت اسپید بهترین افزونه کش همون لایت اسپید کش هست چون کاملا متناسب با سرور طراحی شده .
یکی از بزرگترین مشکلات ما با افزونه های کش زمانی هست که میخواهیم تو سایت تغییر ایجاد کنیم، تغیرات نمیبینیم و 10 بار باید کش خالی کنیم و کش مرورگر خالی کنیم تا درست بشه، راه حلی نداره؟ مثلا یک مرورگرمون تنظیم کنیم اصلا کش نکنه یا یک سایت کش نکنه؟
سلام
ببین اول از همه افزونه کشی رو انتخاب کن که متناسب با وب سرویست باشه گاها دیدم روی وب سرویس انجینیکس وقتی افزونه کش لایت اسپید نصب میشه این مشکل بوجود میات .
دوم اینکه از ctrl+F5 رو بزن که کش پاک بشه
سوم اینکه اگر دو راه قبلی جواب نداد میشه به صورت موقتی افزونه کش رو غیرفعال کنی و تست کنی
چهارم اینکه گاهی اوقات که از کلود فلیر استفاده میکنید سیستم کش کلودفلیر اون داده ها رو کش کرده و ربطی به مرورگر یا افزونه کش نداره .