10 قدم برای ساخت برند شخصی یا شرکتی

برند ها اعتبار اشخاص و شرکت ها هستند ، امروزه هر مجموعه ای که در تلاش است برند معتبری از خود بسازد بی تردید می تواند سهم بزرگی از بازار را نصیب خود کند .
در این مقاله به طور کامل طی 10 مرحله به شما آموزش دادیم که چگونه برند خود را بسازید و از این طریق اعتبار کسب کنید.
هویت برند چیست ؟
هویت برند یا Brand identity اساسا اعتبار و ارزش شرکت یا شخص شماست . اعتبار شما چیزی نیست که شما به مردم و مشتریان بگویید بلکه این مشتریان هستند که ارزش و اعتبار شما را به یکدیگر می گویند .
هویت برند یکی از جنبه های خاص هر کسب و کاری نیست ولی از موارد زیادی مانند ارزش شرکت ، سبک ارتباطی ، لوگو و حتی رنگ سازمانی تشکیل شده است . همه این عناصر برای به تصویر کشیدن نام تجاری برند شما در دنیا خارج کمک می کند . در نهایت درک افراد از این عوامل به ساخت هویت برند شما منجر می شود.
هویت برند در دیجی کالا
هویت برند در دیجی کالا با آن لوگو قرمز رنگ شروع می شود اما خیلی بیشتر از این هاست . شما با دیدن این نام و لوگو تجاری چه فکری می کنید؟ شاید خیلی از شماها وقتی اسم دیجی کالا را می شنوید به یاد برادران محمدی می افتید . یا شاید وقتی جایی حرف از دیجی کالا می شود به یاد همه چیز فروشی می افتید .
صرف نظر از اینکه با شنیدن نام دیجی کالا به چه چیزی فکر می کنید باید توجه داشته باشید که این شرکت یک برند بزرگ مارکت پلیسی در ایران است. مشتریان این شرکت می دانند دقیقا چه انتظاری از این مجموعه دارند و به درستی در اذهان مخاطبین جا افتاده است .
چرا باید برای ساخت برند اقدام کنیم؟
برند شما دقیقا چهره کسب و کار شماست . بدون چهره نمی توانید از میان رقبا شناخته شوید . شرکت ها برای تمایز در بازار های شلوغ به یک برند نیاز دارند تا بتوانند شناخته شوند .
برند سازی باعث ایجاد اعتماد و اعتبار در بین مشتریان می شود . این موضوع دقیقا همان چیزی است که باعث می شود مردم را ترغیب کند تا مشتری برند ما بشوند و از ما خرید کنند .
نام تجاری شما می تواند بر استراتژی قیمت گذاری شما تاثیر بگذارد . مشتریان حاضرند برای نام های تجاری که اعتمادشان به آنها جلب شده است مبالغ بیشتری نسبت به نام های تجاری که اعتمادی به آنها ندارند پرداخت کنند .
شما می توانید با 10 هزار تومان با کیفیت ترین قهوه را تهیه کنید ، اما چرا حاضرید برای تهیه قهوه استارباکس مبلغ 70 هزار تومان پرداخت کنید ؟ معلوم است زیرا هرگز قهوه های ساده قدرت برند قهوه استارباکس را ندارند .
اشتباه است که فکر کنید استارباکس قهوه می فروشد ، آنها احساس و برند لذت بخشی را می فروشند که رقبا از این مزیت برخوردار نیستند . کافی است به شعار تبلیغاتی استارباکس نگاهی بیاندازیم
گوچی تی شرت هایی با قیمت 500 دلار می فروشد اپل گوشی هایی با قیمت 3000 دلار و نایک کفش هایی با قیمت بالای 250 دلار می فروشد. حالا واقعا تی شرت 500 دلاری گوچی ارزشی بیش از 50 دلار یا گوشی 3000 دلار اپل ارزشی بیش از 1000 دلار دارد ؟ پس چرا مردم حاضرند به این برند ها چندین برابر ارزش واقعی که دارند پول پرداخت کنند؟
به همین دلیل تلاش برای ساختن یک برند معتبر بسیار مهم است .
10 قدم برای ساختن نام تجاری(برند)
اکنون که اصول هویت برند و اهمیت ساخت نام تجاری را درک کردید وقت آن رسیده است تا برای شرکت خود نام تجاری بسازید . این چیزی نیست که یک شبه اتفاق بیافتد . اما من این فرایند پیچیده را به یک فرایند ساده 10 مرحله ای تبدیل کرده ام.
قدم اول : هدف برند خود را تعیین کنید
سوالی که باید از خودمان بپرسیم این است که اصولا چرا داریم کار می کنیم ؟ چرا یک کسب و کار را راه اندازی کردیم؟ شاید جواب بیشتر افراد این باشد ” برای بدست آوردن درآمد ” ، اما این هدفی نیست که به شما کمک کند تا هویت برند مناسبی برای کسب و کار خود بسازید زیرا باید برای ساختن هویت برند خود پا را از کسب درآمد و سود گرفتن از بازار فراتر بگذارید.
حال با یک مثال مسیئله را توضیح می دهم . فرض کنید شما صاحب کسب و کاری مانند اسنپ فود هستید ، در این کسب و کار هدف چیست؟ کسب در آمد ؟ خیر . شاید در ظاهر عجیب باشد ولی صاحبان اصلی این کسب و کار برای ساخته شدن برند بیزینس خود به مشتریان تا مدت ها آفر هایی می دهند تا شناخته شوند یا اطلاعاتی از قبیل اینکه چه رستوران هایی خوب است ؟ چه خوراک هایی مصرف کنیم تا سلامت ما به خطر نیافتد و … می دهند تا بیشتر در میان مشتریان خود شناخته شوند.
با این کار رفته رفته مشتریان عاشق برند و نام تجاری شما می شوند و اگر هم رقبای دیگری به بازار بیایند باز هم شما حاضر هستید از برندی که عاشقش هستید خرید کنید تا برندی که تازه وارد میدان کسب و کار شده است.
قدم دوم : مخاطبان هدف خود را بشناسید
چه کسی قرار است آنچه را که من می فروشم بخرد ؟ این سوالی است که هر کسب و کاری باید بتواند به آن پاسخ بدهد .
شناسایی مخاطبان هدف ، یکی از مهم ترین جنبه های برند سازی است. اگر این مرحله را نادیده بگیرید مابقی مراحل استراتژی برندسازی شما آسیب می بیند.
مخاطبین کسب و کار شما همه افراد نیستند سعی نکنید آن را برای همه افراد روی کره زمین جذاب کنید . به برند های مطرح کسب و کار ایران فکر کنید مانند دیجی کالا ، اسنپ ، تخفیفان ، بیمتو … مخاطبین هر کدام از این کسب و کار ها قشر خاصی از افراد جامعه هستند ، مثلا افرادی از جامعه معتقدند که کالایی که ارزان قیمت است کیفیت مناسبی ندارد بنابرین از خدمات تخفیفان استفاده نمی کنند یا برخی دیگر دوست دارن به همان روش سنتی گذشته خودرو خود را بیمه کنند به همین دلیل از بیمتو استفاده نمی کنند یا عده ای به دلیل هزینه بالای اسنپ مجبورند از تاکسی یا اتوبوس و مترو استفاده کنند .
حالا هر کدام از این کسب و کار ها اگر می خواستند مطابق سلایق و توان مالی و نوع تفکر مخاطبین خود هدف گذاری کنند ممکن بود موفق نشوند ، اما با بررسی درست بازار سعی کردند تمایلات و خواسته های اکثریت مردم را برآورده کنند نه عموم مخاطبین خود .
با خواندن مراحل باقی مانده ، شما درک بهتری از دلیل مهم بودن شناسایی مخاطبین هدف در کسب و کار خود را خواهید داشت .
قدم سوم : لحن برند ( tone of voive ) منحصر به فرد داشته باشید
بعد از آن که هدف بازاریابی خود را شناسایی کردید ، باید لحن برندی برای خود ایجاد کنید تا بتوانید با مخاطبین خود صحبت کنید . روش های مختلفی برای پیدا کردن لحن برند خوب وجود دارد.
شما می خواهید با مخاطبین خود رسمی صحبت کنید ؟ یا هر از گاهی با آنها شوخی کنید ؟ یا اینکه لحن خاصی نداشته باشید و هر مدلی که خواستید حرف بزنید ؟
برخی معتقدند که شما در هر رسانه ای که حضور دارید باید لحن برند خود را حفظ کنید به طور مثال با لحنی یکسان در وب سایت یا تلگرام یا اینستاگرام و یا ایمیل و … با مخاطبین خود صحبت کنید و لحن خود را تغییر ندهید تا مخاطب شما را بهتر بشناسد و ارتباط ذهنی عمیق تری با شما برقرار کند.
اما برخی دیگر بر این باورند که چون ماهیت رسانه های متفاوت با یکدیگر فرق دارند باید لحن برند در هر رسانه متفاوت باشد تا تاثیرگذاری مطلب بالا تر رود . به طور مثال در اگر مقاله ای را در وب سایت خود منتشر می کنید باید لحنی نیمه رسمی داشته باشید ، اگر قصد دارید محتوایی در لینکداین منتشر کنید باید با لحنی کاملا رسمی ( بخاطر ماهیت بیزینسی این شبکه اجتماعی ) باشد و اگر محتوا دیگری را در اینستاگرام منتشر می کنید باید لحن برندتان با مخاطبین صمیمی باشد .
انتخاب اینکه کدام مدل از لحن برند برای کسب و کار شما مفید است به استراتژی کسب و کارتان بر می گردد.
قدم چهارم : داستان برند خود را تعریف کنید
برای مشتریانتان بگویید که چرا وارد این کسب و کار شدید ؟ چه فضای خالی را در بازار دیدید که سمت این کسب و کار رفتید ؟ کسب و کارتان را با تیم شروع کردید یا تک نفره ؟ ابتدای شروع کارتان چه میزان تجربه و سرمایه داشتید ؟ چه افرادی به شما در کسب و کارتان کمک کردند ؟
مشتریان شما معمولا به این قبیل سوالات علاقه مندند و دوست دارند که صاحبان کسب و کار ها از پشت صحنه کسب و کار خود برایشان داستان سرایی کنند.
قدم پنجم : لوگو برند خود را طراحی کنید
اکنون وقت آن رسیده است که لوگو یا نشانه برند خود را طراحی کنید . افراد توسط لوگو ، برند شما را در ذهن می سپارند .
شاید نقطه شروع طراحی برند و نام تجاری شما ، لوگو و رنگ سازمانی شما است .
قدم ششم : مزیت رقابتی نسب به رقبا ایجاد کنید
چه چیزی برند شما را در کسب و کار خود متمایز می کند ؟ باید وقت بگذارید و درباره رقبا تحقیق کنید و ببینید چه کاری انجام می دهند و به درستی به سوال مطرح شده پاسخ دهید .با زیر نظر قرار دادن رقبا می توانید به این نکته برسید که آنها چه استراتژی را برای خود قرار دادنند .
سعی کنید در تدوین استراتژی خود دقیقا همانند رقبا عمل نکنید چون اگر آنها از کسب و کار خود برند خوبی را ساخته باشند رقابت کردن با آنها کار سختی خواهد بود زیرا به سختی می توانیم مشتریان آن برند را جذب کسب و کار خود کنیم و اگر آنها از کسب و کار خود برند خوبی نساخته باشند تقلید از آنها عین در چاه افتادن است زیرا مشتریان با دیدن نام تجاری شما تصویر آن برند برایشان تداعی می شود .
نمونه موفقی از ایجاد مزیت رقابتی را در Better Buzz می بینیم که به جای آنکه از برند استارباکس تقلید کند و مجبور شود با آن چالش کند سعی در ایجاد خلاقیت در کسب و کار خود کرده است.
مزیت رقابتی این کافه زنجیره ای در مکان های جذاب و دلنشین است که مشتریان برای صرف کافه دقایقی را در محیطی آرام و دلنشین سپری کنند نه همانند استارباکس در پمپ بنزین ها و فرودگاه ها و فروشگاه های زنجیره ای شلوغ .
این استراتژی علاوه بر اینکه با سایر کافه های محلی ای و یا زنجیره ای مانند استارباکس رقابت می کند ، به این کسب و کار کمک می کند تا پیشرفت کند.
قدم هفتم : ساختن نام تجاری یا برند تجاری
تا اینجا تمامی اجزا استراتژی برند خود را ساختیم ، حال وقت آن رسیده است که این استراتژی را برای دیدن عموم مردم ارائه دهیم.
از طریق طراحی وب سایت ، ساختن پروفایل در شبکه ها اجتماعی و … می توانیم حضور خود را در کانال های بازاریابی تثبیت کنیم. ممکن است این مرحله به شدت وسوسه انگیز باشد به نحوی که بدون گذار از مراحل قبل وارد این مرحله شوید اما برای ساختن یک برند معتبر باید مراحل قبلی را به درستی پشت سر بگذارید . قبل از اینکه لحن برندی برای خود تعیین نکرده اید نمی توانید وب سایت خود را راه اندازی کنید. تا زمانی که هنوز برای کسب و کار خود لوگو طراحی نکرده اید نمی توانید در اینستاگرام پروفایلی را ایجاد کنید . تا زمانی که هنوز داستانی برای کسب و کار خود طراحی نساختید نمی توانید صفحه درباره ما را طراحی کنید .
اگر یکی از مراحل قبلی را از دور خارج کنید کل استراتژی برند شما آسیب می بیند . اما وقتی تمامی مراحلی که گفتم را کامل طی کنید ، وقتی شروع به ساختن برند خود می کنید همه چیز به ثمر می نشیند.
قدم هشتم : برند خود را تبلیغ کنید
هنگامی که برند شما ساخته شد ، باید بتوانید آن را به دیگران معرفی کنید و تبلیغات را شروع کنید.
بسته به بزرگی برند شما ، موقعیت شما در بازار ، میزان سرمایه ای که دارید و مواردی از این قبیل می توانید انتخاب کنید که از چه روشی تبلیغات کنید . گاهی کسب و کار شما خیلی بزرگ است و محدودیت های مالی ندارید و ترجیح می دهید که در تلوزیون تبلیغات کنید یا بنر هایی در اتوبان های سطح شهر بزنید ، گاهی کسب و کاری متوسط با سرمایه ای محدود دارید و ترجیح می دهید با کمپین های ایمیل مارکتینگ یا ریتارگتینگ یا بازاریابی پیامکی کسب و کار خود را معرفی کنید.
انتخاب نوع ابزار کاملا بستگی به استراتژی شما در بازار کار دارد و این شما هستید که انتخاب می کنید چه تبلیغی را در چه بستری و در چه زمانی ارائه دهید.
قدم نهم : دیگران را به عنوان رسانه برند خود ترغیب کنید
برند عالی مانند آتش سوزی گسترش می یابد. شما باید به گونه ای استراتژی خود را تدوین کنید که مشتریان فعلی شما حاضر باشند تا شما را به دیگران معرفی کنند.
با اجرای برنامه های وفادار سازی مشتریان کاری کنید که آنها علاوه بر آنکه دوباره از محصولات و خدمات شما خرید کنند ، حاضر باشند آن را به دوستان خود معرفی کنند .
جف بزوس بنیان گذار آمازون در جمله ای معروف می گوید : برند همان چیزی است که مشتریان در غیاب شما از آن تعریف کنند .
افراد وقتی برند شما را تبلیغ می کنند باعث می شود که سریع تر شهور شوید . فقط باز هم تاکید می کنم که هر برندی شهرت مثبتی ندارد و اگر از هر یک از مراحل فوق خارج شوید ممکن است کسب و کار شما به یک برند بد نام تبدیل شود .
قدم دهم : هم پای با برند خود رشد کنید
استراتژی برند امروز شما ممکن است فردا موثر نباشد . به همین دلیل حتما باید هم پای برند خود رشد کنید ، نیاز های جدید بازار را کشف و برای پاسخگویی به آن پیشگام باشید .
برند ها بر اساس نیاز بازار یا روند تغییر بازار ، تغییر می کنند . حتی اشتباهات احتمالی شرکت ها می تواند آنها را مجبور به تغییر نام برند خود کند .
نایک هرگز کفش ورزشی بسکتبال نمی فروخت ، تا اینکه مایکل جردن ( بسکتبالیست معروف ) را به خدمت گرفت . امروزه آنها بیشترین کفش ورزشی دنیا را می فروشند.
خوراک های مک دونالد به ناسالم بودن و چاق کردن شهرت داشت . اما امروز مک دونالد طیف گسترده ای از غذا های سالم از جمله سالاد ها و اسموتی های میوه ای را ارائه می دهد.
اگر نتوانستید پیشرفت کنید برند شما در آزمایش زمان دوام نخواهد آورد.
جمع بندی
بدون داشتن برند ، کسب و کار شما در میان اینهمه کسب و کار دیگر گم خواهد شد . مردم نمی توانند شما را ببینند و انتخاب کنند . برند ها به شما فرصت دیده شدن می دهند .
شاید ساخت یک برند تجاری معتبر زمان زیادی از شما بگیرد اما ارزش ماندگاری و بقای در بازار را دارد .
برند به شما این امکان را می دهد که قیمت گذاری بالایی رو محصولات و خدمات خود داشته باشید. امکان اعتمادسازی را برای مشتریان فراهم می کند و مشتریان سابق شما ، مشتریان آینده شما نیز خواهند بود .
برند شما شهرت شما و کسب و کار شماست به همین دلیل است که برای ساختن آن برند باید از ابتدا قدم های درست بردارید.
درباره سیدمحمدجوادتقوی
من سید محمدجواد تقوی هستم و از وقتی که به یاد دارم با دنیای زیبای دیجیتال زندگی میکردم از برنامه نویسی اندروید و طراحی وب سایت بگیر تا امروز که دیجیتال مارکتینگ را چاشنی همه علوم گذشته خودم قرار دادم و دوست دارم این چاشنی خوش طعم رو به همه علاقه مندانش یاد بدم تا توی این راه بتونم دوستان خوبی مثل شما رو پیدا کنم.
نوشته های بیشتر از سیدمحمدجوادتقوی
دیدگاهتان را بنویسید